Arkisto

GRMMXI

2015 Vuoden Junior,

Rumat ankanpoikaset


Vuosikurssi on merkillinen yksikkö. Persoonallista ilmaisua hakevat ja toisistaan erottautumaan pyrkivät nuoret lahjakkuudet muodostavat samalla jollain lailla yhteenkuuluvan, yhtenäiseksi käsitettävän ryhmän. 


Kuitenkin perin harvoin, jos koskaan ennen, on graafisen suunnittelun vuosikurssi aidosti kiinnittynyt yhteen ja toiminut joukkueena niin kuin vuonna 2011 kandidaattiopintonsa aloittaneet. Tämä joukko on alusta asti ollut poikkeuksellisen keskusteleva ja solidaarinen. Vai mitä kertoo se, että typografiatehtävää varten otetaan käsivarsiin GRMMXI-tatuointeja?


Sisäiseen sitoutuneisuuteen liittyy kriittinen asenne ulkomaailmaa kohtaan. Graafisen suunnittelun jumalan teatteri GRMMXI möläyttää vastalauseen muotoilukoulutuspuheelle ja paljastaa graafisen suunnittelun kiusalliset piintymät. Nämä ironiset antisankarit ovat valmiita isänmurhaan, mutta toisaalta väistävät yksioikoisia väittämiä. Fuck clients they suck lol!


GRMMXI on meidän, heitä opettaneiden tai sitä yrittäneiden, mielestämme ansainnut huomionosoituksensa. On hienoa, että Suomessa näkyy ja kaikuu tällainen ääni. Vaan mitä tapahtuu, kun kapinalliset palkitaan, kun instituutio institutionalisoi itsensä arvostelijan? Nieleekö systeemi GRMMXI:n? Voittaako spektaakkeli? 


Kumarrus ja pyllistys!


Saku Heinänen, professori & Arja Karhumaa, lehtori
Aalto-yliopisto, graafisen suunnittelun koulutusohjelma

Työhön osallistuneet henkilöt / tahot: