Arkisto

Jukka Kurttila

2016 Platinahuippu,

Mainosala on aina korostanut suunnittelijan roolia parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Ala itse on valitettavasti määritellyt suunnittelija-roolin varsin kapeakatseisesti. Perinteisesti sillä on tarkoitettu vain AD ja Copywriter -titteleillä työskenteleviä suunnittelijoita, viimeisen kymmenen vuoden aikana suunnittelijoiksi on median murroksen myötä hyväksytty myös media-, strategia- ja digitaalisen suunnittelun ammattilaisia.

Jukka Kurttila on luova suunnittelija kaikilla mittareilla mitattuna, vaikka hänen tittelinsä ovat olleet projektijohtaja, strategiajohtaja, ryhmän vetäjä, toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja tai joku muu vähemmän luovaan suunnitteluun yhdistyvä. Heikoimmillaan hän on visuaalisessa suunnittelussa, mutta siinäkin parempi kuin alalla toimivat AD:t keskimäärin. Kirjoitustaito on copywritereille elinehto, mutta kovinkaan moni kirjoittaja ei osaa laatia tekstiään asiakkaan strategiasta lähteväksi suostutteluksi, joka johtaa kaupalliseen transaktioon. Jukka osaa. Ja osaa vielä keksiä strategioita ja ideoita, jotka toteuttavat täydellisesti luovan suunnittelijan roolia tämän kaupallisuuden alttarin suntiona: tuottaa lisäarvoa asiakkaan markkinointi-investoinnille.

Jukka on oppinut tämän kaiken, koska hän on vastuunkantaja. Jos hänelle syntyy asiakkaan liiketoimintaa palveleva ajatus, hän konkretisoi sen omin neuvoin, ilman luovan suunnittelijan titteleitä. Jos ajatus syntyy taholle, jonka kanssa toimistolla ei ole asiakassuhdetta, hän ei pelkää tarttua luuriin ja pyytää tapaamista ajatuksensa esittämiselle. Jos toimitusjohtaja irtisanoutuu, hän ei epäröi ottaa roolia vastaan. En ole juurikaan törmännyt asioihin, joita Jukka pelkäisi tai ujostelisi.

Vuoden Huiput on suunnittelijoiden kilpailu, mutta parhaat suunnittelijat eivät ole koskaan olleet titteleidensä vankeja. Koska Jukka on loistava luova suunnittelija, ei mainosalan tarjoamat haasteet ja palkkiot riittäneet hänelle, vaan hän toteuttaa luovan suunnittelijan taitojaan omassa yrityksessään Finlaysonissa toimitusjohtajana.

Jukka Kurttilaa ei palkita platinahuipulla yhtään liian aikaisin eikä liian myöhään, mutta voitte olla varmoja, että viimeinen palkinto tämä ei hänelle tule olemaan. Valitettavan harva meistä osallistuu niihin kilpailuihin, joista seuraavat palkinnot hänelle jaetaan. Niissä palkitaan nimittäin luovasta liikkeenjohtamisesta. 

Jon Granström
Jukan koulukaveri
Platinisti 2004

Työhön osallistuneet henkilöt / tahot: