Arkisto

Penni Osipow

2022 Platinahuippu,

Jos tälle alalle etsisi juuri nyt suuntaa tai sielua, olisi se juuri sellainen kuin Penni Osipow on: visuaalisen suunnittelun laajassa viestinnän, taiteen ja kulttuurin kontekstissa ymmärtävä, aidosti välittävä, helposti lähestyttävä, vastuullinen, sopivasti lapsen uteliaisuutta ja leikkisyyttä vaaliva ja toisten kanssa tekevä. Pennille vastuullisuus ei ole trendi tai strategia, vaan elämäntapa.


Penni Osipow on kulkenut julkaisujen muotoiluun erikoistuneena suunnittelijana alan suurten muutosten läpi. Kirjat, julkaisut, laadukas kuvitus ja taittotyön ymmärrys ovat hänen erikoisalansa, jonka elinehtojen puolesta Penni tekee väsymättömästi työtä. Hän näkee kuvituksen roolin visuaalisessa suunnittelussa tarkasti ja luo siltoja graafisen muotoilun ja kuvituksen välille.


Viimeisimmät kymmenisen vuotta Penni on jakanut tietojaan ja taitojaan opettajana ja antanut kaikkensa tässäkin roolissa. Opiskelijoilta Muotoiluinstituutissa ja Aalto-yliopistossa ei ole jäänyt huomaamatta, kuinka sitoutuneesti hän heidän opintojaan luotsaa. Penni on rakastettu opettaja, joka huolehtii siitä, että aivan jokainen pysyy mukana ja löytää omat vahvuutensa. Pennille on tärkeää edistää koko alaa koulutuksen kautta: hän pitää opintosuunnitelmaa monin tavoin ajan tasalla sekä pohtii keinoja, joilla entistä moninaisempi joukko löytäisi alan opintojen pariin.


Penni kiitää räntäsateessa sähköpyörällään, vähän myöhässä, lennokkaasti pahoitellen. Hän istuu pöytään ja sanoo: ”Tunnustan nyt ihan heti, etten ehtinyt lukea pöytäkirjaa.” Ja kun asioita käsitellään, hän tietää, perehtyy, välittää ja tuo sielua päätöksentekoon. Penni on vaikuttanut useissa alan organisaatioissa, kuten Grafian hallituksessa ja Kirjataiteen komiteassa, raivaten tilaa oikeudenmukaisuudelle, syvälle ymmärrykselle ja monimuotoisuudelle. Lempeän huumorin, nokkelan älyn ja vankkumattoman oikeudenmukaisuuden yhdistelmä on täyttä Penniä. Aitous. Juuri sellainen, mitä me kaikki tarvitsemme, jotta alalla toimivat ihmiset ja yhteisöt voisivat paremmin. 


 


Päivi Helander & Arja Karhumaa

Työhön osallistuneet henkilöt / tahot: