Arkisto

Tapio Vapaasalo

2014 Platinahuippu,

Innostaja, kyselijä ja tiennäyttäjä


Vuoden 2014 Platinahuipun saaja on graafinen suunnittelija, jolla on ainutlaatuinen kuuntelemisen ja keskustelun taito. Häntä kuunnellaan ja siteerataan, koska hänkin kuuntelee ja siteeraa. Hänellä on syvällinen kulttuurin tuntemus ja laajat tiedot monista tieteenaloista. Häntä voi hyvällä syyllä kutsua renessanssi-ihmiseksi.


Kaikenikäiset ihmiset viihtyvät hänen seurassaan, mutta nuoret ovat hänelle erityisasemassa. Hänellä on laaja ystävä- ja tuttavapiiri, joita hän tapaa niin Taikin kahvilassa, Akateemisessa kirjakaupassa kuin vaikkapa keskustan ruokakaupassa. Aina on aikaa vaihtaa kuulumisia, missä ikinä hänet tapaatkaan. Kaikki, jotka tuntevat hänet, nauttivat hänen innostavasta seurastaan, sillä hän saa läsnäolosi tuntumaan tärkeältä. Koskaan hänellä ei ole kiire.


Tapio on graafisen suunnittelun filosofi, jonka pään sisään olisi mielenkiintoista päästä ja oppia, miten yllättävät ajatuskudelmat syntyvät. Hän on monipuolisesti sivistynyt mies; venäläisestä kirjallisuudesta afrikkalaiseen musiikkikulttuuriin ja kaikki siltä väliltä on hänelle tuttua. Harvalla on niin ilmiömäinen muisti kuin tämän vuoden Platinahuipun saajalla. Samalla hän on nopeaälyinen, lämmin ja huumorintajuinen.


Graafisen suunnittelun opiskelijat ovat saaneet Tapiolta sellaista henkistä pääomaa, jota ilman maailma tuntuisi tyhjemmältä. Myös monilla muilla opiskelijoilla on ollut ilo olla läsnä Tapion visuaalisen viestinnän luennoilla. Hän on rakentanut ja ylläpitänyt graafisen suunnittelun opetusta muuttuvassa maailmassa yli 40 vuoden ajan. On vaikea keksiä ketään, jolla olisi ollut siihen yhtä suurta vaikutusta kuin hänellä.


Onneksi olkoon Tapsa!


 


Marjatta Itkonen
graafinen suunnittelija
professori emerita
Tapion työtoveri 

Työhön osallistuneet henkilöt / tahot: